Saopštenja za javnost

Proglašeni pobjednici foto – natječaja u sklopu kampanje “Spreman, spašen”

12.7.2013

Sarajevo, 10. jula 2013. – S ciljem podizanja svijesti javnosti u prevenciji rizika od prirodnih i drugih katastrofa, Ministarstvo sigurnosti/bezbjednosti BiH u saradnji sa UNICEF-om i USAID-om organiziralo je foto - natjecaj u sklopu kampanje “Spreman, spašen”
U foto-natjecaju ucestvovalo je 30 ucesnika, a žiri je najboljima proglasio fotografije Emine Mesic iz Živinica i Gordane Lakic iz Višegrada, koje ce za nagradu dobiti digitalne foto-aparate.
 
Strucni žiri cinili su: Jasmin Fazlagic - profesionalni fotograf, Berin Tuzlic – kreativni direktor agencije Via Media, Idriz Brkovic - šef odsjeka za strateško planiranje u Ministarstvu sigurnosti/bezbjednosti BiH i  Nela Kacmarcik iz UNICEF-a BiH.
 
Natjecaj se odvijao na zvanicnoj Facebook stranici kampanje www.facebook.com/spremanspasen (unutar aplikacije foto-natjecaj) u periodu od 1.5. do
1.7.2013. godine. Za ucešce u foto natjecaju bilo je potrebno da ucesnici budu iz Bosne i Hercegovine i da dostave fotografije koje ilustriraju potencijalne rizike ( npr. poplave, požare, klizišta, zemljotrese) i ukazuju na preventivno djelovanje za efektivno uklanjanje rizika ili posljedica prirodnih katastrofa. Natjecaj je bio otvoren u dvije kategorije: profesionalna fotografija (novinari, foto-reporteri) i amaterska fotografija (gradansko foto-novinarstvo).
 
U okviru kampanje “Spreman, spašen” uradena su istraživanja znanja, stavova i ponašanja vezanih za prirodne ili druge nesrece na podrucju opcina Tuzla i Bijeljina. Rezultati ovih istraživanja pokazali su da nivo znanja o prirodnim i drugim nesrecama nije zadovoljavajuci i da nadležne institucije trebaju zajednicki raditi na podizanju javne svijesti o prirodnim i drugim nesrecama i nacinima smanjenja rizika, te promoviranju sigurnosti djece, narocito putem škola.