Saopštenja za javnost

Potpisivanje Memoranduma o uklanjanju granata iz rijeke Save na području općine Orašje

31.8.2012

Pripadnici odjela za specijalne ronilačke aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike učestvovat će u pronalaženju i uklanjanju zaostalih neeksplodiranih minskoeksplozivnih sredstava iz rijeke Save na području općine Orašje
Pripadnici odjela za specijalne ronilačke aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike učestvovat će u pronalaženju i uklanjanju zaostalih neeksplodiranih minskoeksplozivnih sredstava  iz rijeke Save na području općine Orašje.

Radi se o većem broju minobacačkih granata, zaostalim iz proteklog rata, koje su u rijeku najvjerovatnije dospjele nakon prevrtanja skele. Imajući u vidu količinu i veliku razornu moć NUS-a, realizacijom ovog projekta uklonit će se opasnost za stanovništvo koje živi u blizini, kao i sigurnost riječnog saobraćaja na ovom dijelu rijeke Save.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović i ambasador Češke Republike u BiH Tomaš Szunyong potpisat će u ponedjeljak, 03. 09. 2012. godine, Memorandum o razumjevanju o ukljanjanju zaostalog NUS-a.

Pozivamo novinare, snimatelje i fotoreportere da prisustvuju ovom događaju u ponedjeljak, 03.09.2012.godine u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, sala 3/II sa početkom u 12 sati.