Saopštenja za javnost

“ZAJEDNIČKI OTPOR 2012” ZAVRŠEN TERENSKOM VJEŽBOM U ČAPLJINI

6.6.2012

Finalni dan međunarodne civilno-vojne vježbe „Zajednički otpor 2012“ realizovan je danas izvođenjem terenske vježbe (LIVEX). Tom prilikom organizovan je Dan za istaknute posjetioce na lokaciji kasarne „Božan Šimović“ u Čapljini. Današnjim aktivnostima prisustvovalo je više od 70 istaknutih ličnosti iz vojnog i diplomatskog kora akreditovanog u Bosni i Hercegovini i predstavnika međunarodnih organizacija

Finalni dan međunarodne civilno-vojne vježbe „Zajednički otpor 2012“ realizovan je danas izvođenjem terenske vježbe (LIVEX). Tom prilikom organizovan je Dan za istaknute posjetioce na lokaciji kasarne „Božan Šimović“ u Čapljini. Današnjim aktivnostima prisustvovalo je više od 70 istaknutih ličnosti iz vojnog i diplomatskog kora akreditovanog u Bosni i Hercegovini i predstavnika međunarodnih organizacija.

Vježba je počela davanjem signala o nastanku naknadnog zemljotresa koji je izazvao  rušenje stambenih objekata. Po scenariju, jedan vojni helikopter je pao u minsko polje pri čemu su tri člana posade povrijeđena dok je jedan smrtno nastradao. Na lice mjesta nesreće prvo su stigli vatrogasci, a za njima i policijska patrola, koja je izvršila označavanje šireg rejona incidenta. Ubrzo su angažovani deminerski timovi Oružanih snaga BiH i Federalne uprave civilne zaštite za izradu sigurnog prolaza do mjesta pada helikoptera. Hitnu medicinsku pomoć povrijeđenima pružili su medicinski timovi Doma zdravlja u Čapljini i sanitetska ekipa OS BiH. Najteže povrijeđeni je helikopterom Oružanih snaga BiH hitno prebačen u regionalnu bolnicu u Mostaru.

U nastavku vježbe prikazana je potraga i izvlačenje povrijeđenih iz motornog vozila koje je bilo zatrpano pod ruševinama zgrade. Ova aktivnost je izvedena zajedničkom koordinacijom vatrogasnog spasilačkog tima Federalne uprave civilne zaštite (FU CZ) za traženje i spašavanje (SAR) i medicinskih timova hitne pomoći iz Mostara i Čapljine. Na sljedećoj sceni je izvršeno spašavanje ljudi iz stambene zgrade u plamenu. U ovu akciju bili su uključeni pripadnici FU CZ za radiološko-hemijsko-biološku detekciju i dekontaminaciju, vatrogasne ekipe Brčko distrikta uz podršku medicinskih timova hitne pomoći. Jedno lice je spašeno sa krova zgrade vertikalnim spašavanjem koje su izvršili helikopterska jedinica OS BiH u saradnji sa Hercegovačkom gorskom službom spašavanja.

Nakon završetka aktivnosti na scenama LIVEX vježbe, prisutni su imali priliku da pogledaju sve radne tačke i izloženu opremu učesnika u vježbi. Svečana ceremonija zatvaranja međunarodne civilno-vojne vježbe „Zajednički otpor 2012“ bit će upriličena 07.06.2012. godine u kasarni „Božan Šimović“ u Čapljini sa početkom u 11:00 sati.