Saopštenja za javnost

Upravljanje migracijama u zemljama Zapadnog Balkana

24.6.2024

Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine i Ženevski centar za sigurnosnu politiku (GCSP), uz finansijsku podršku švajcarske vlade i Sekretarijata za migracije (SEM) organizuju stručni kurs o migracijama na Zapadnom Balkanu.

Četvorodnevni kurs na Jahorini otvorio je šef Kabineta ministra bezbjednosti BiH Mlađen Božović, zamjenica direktorice za saradnju u ambasadi Švajcarske Chantal Felder, šefica Odjela GCSP-a Anna Brach i konsultant na projektu Saša Kecman.

Predstavnicima policijskih agencija regiona, biće predstavljeni aktuelni izazovi u oblasti migracija i azila, posebno Pakta Evropske unije o migracijama i azilu i njegovog uticaja na Zapadni Balkan. Takođe razgovarano je o spremnosti policijskih agencija da se suprotstave ovim izazovima, saradnji sa EUROPOL-om u borbi protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja migranata, povratku i readmisiji migranata u zemlje porijekla, kao i regionalnoj saradnji u oblasti granične bezbjednosti.

Božović je istakao da se sve zemlje ragiona nalaze na tzv.balkanskoj ruti i dijele iste bezbjednosne probleme. Zbog toga je naglasio važnost jačanja regionalne saradnje i zajedničkog pristupa u rješavanju ovih izazova, posebno u spriječavanju ilegalnih migracija, krijumčarenja ljudima i saradnje u oblasti readmisije i povratka.