Saopštenja za javnost

Ministar Nešić uputio saučešće ministru Kurenkovu i ruskom narodu

24.6.2024

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić uputio je saučešće ministru za civilnu odbranu, vanredne situacije i otklanjanje posljedica od elementarnih nepogoda Ruske Federacije Aleksandru Kurenkovu i prijateljskom ruskom narodu povodom terorističkog napada u Dagestanu u kojem je živote izgubilo i 15 policijskih službenika.

“S velikim bolom i tugom primio sam vijest o strašnom terorističkom napadu koji je zadesio Dagestan, odnoseći živote nevinih ljudi i povrijedivši mnoge druge. U ime Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine, kao i u svoje ime, izražavam najdublje saučešće vama, porodicama žrtava, i narodu Ruske Federacije.

Teroristički napadi su zločini koji nas sve pogađaju i koji pokušavaju da unesu strah i nesigurnost u naša društva. U ovim teškim trenucima, Bosna i Hercegovina stoji uz Rusku Federaciju, snažno osuđujući ovaj kukavički čin nasilja i iskazujući solidarnost sa svim građanima pogođenim ovom tragedijom.

Svi smo svjesni koliko su važni mir i sigurnost u svijetu. Upravo zbog toga, neophodno je da zajedno radimo na jačanju međunarodne saradnje u borbi protiv terorizma, kako bismo spriječili ovakve napade u budućnosti i obezbijedili stabilnost za sve naše građane.

Nadam se da će počinioci ovog gnusnog zločina biti brzo pronađeni i privedeni pravdi, a da će ožalošćene porodice pronaći snagu da prebrode ovu tešku situaciju. Bosna i Hercegovina će i dalje biti posvećena saradnji s Ruskom Federacijom i svim partnerima u borbi protiv terorizma i očuvanju mira i sigurnosti.

Još jednom izražavam najiskrenije saučešće i solidarnost sa svim pogođenim ovom tragedijom. Molimo se za brzi oporavak povrijeđenih i mir za duše onih koji su izgubili živote”, navodi se u saučešću ministra Nešića.