Saopštenja za javnost

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Ivica Bošnjak najoštrije osudio napade na vjerske objekte

19.6.2024

U posljednjih mjesec dana desila su se dva nemila događaja, iz kojih razloga su iz Ureda zamjenika ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Ivice Bošnjaka opravdano izrazili zabrinutost zbog ovih događaja.

„U prijepodnevnim satima 12. svibnja nepoznati počinitelj provalio je u zgradu nadbiskupskog Ordinarijata vrhbosanskog. Provalnik je ušao u nekoliko stanova koje koriste članovi Ordinarijata te otuđio određenu količinu novca i osobnih stvari.

U sarajevskoj katedrali Srca Isusova 16. lipnja tijekom propovijedi došlo je do neugodnosti. Naime, skupina od tri-četiri mladića koja je naknadno, nakon početka misnog slavlja ušla u katedralu te kratko sjela u zadnje klupe na desnoj strani, poslije nekog vremena, tijekom propovijedi, ustala je i krenuvši prema izlaznim vratima s podsmijehom povikala „Bajram barčula“ te napustila bogomolju.

Ured zamjenika ministra sigurnosti najoštrije osuđuje ove događaje. Smatramo da su to sramotni udarci na jednu od najvećih vrijednosti naše države, a to su multikulturalnost i multireligioznost Bosne i Hercegovine. Ovo bi trebale biti temeljne vrijednosti naše države. Ispoljavanje mržnje i divljanje, najoštrije osuđujemo. Suživot i toleranciju koju međusobno gradimo stotinama godina, trebali bi nastaviti njegovati i graditi mostove na našoj različitosti.

Pozivamo istražne organe i druga ovlaštena tijela da poduzmu maksimalne mjere i radnje iz svoje nadležnosti na sprečavanju ovakvih i sličnih događaja, te da rade na zaštiti ljudskih prava i sloboda svih građana Bosne i Hercegovine“, navodi se u priopćenju Ureda zamjenika ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.