Saopštenja za javnost

Ministarstvo bezbjednosti BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, predstavništvo UNHCR-a u BiH i Udruženje “Vaša Prava BiH” potpisali su Memorandum o razumijevanju za promociju izbjegličkog prava i obrazovanje budućih bosansko-hercegovačkih pravnika iz oblasti izbjegličkog prava

14.3.2024



Sarajevo, 14. marta/ožujka 2024.g. -- Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Univerzitet u Sarajevu - Pravni fakultet, Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Udruženje “Vaša prava BiH” i Predstavništvo UNHCR-a u Bosni i Hercegovini potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju sa ciljem promocije izbjegličkog prava i razvoja potrebnih teoretskih i praktičnih kapaciteta budućih pravnika u oblasti izbjegličkog prava.

Memorandum je zaključen na period do kraja 2025. godine, a njime se definiše saradnja na organizaciji i vođenju Klinike za izbjegličko pravo, podrška biblioteci Pravnih fakulteta, te saradnja u razmjeni informacija o politikama i praksama u oblasti izbjegličkog prava i sistema azila u Bosni i Hercegovini (BiH).

Klinika za izbjegličko pravo omogućit će studentima sticanje teorijskih i praktičnih znanja iz oblasti izbjegličkog prava, uz mogućnost sticanja praktičnog iskustva, kao i informisanje o najnovijim dešavanjima u oblasti međunarodnog pravnog okvira za zaštitu izbjeglica, te o pravnoj stečevini Evropske unije.

Studenti Klinike za izbjegličko pravo imat će pristup materijalima u kojima su razrađeni međunarodni i evropski standardi izbjegličkog prava, uključujući relevantno zakonodavstvo o međunarodnoj i zaštiti u BiH. Time će se studentima omogućiti da se upoznaju sa pravnim okvirom za zaštitu izbjeglica u BiH, ali i steknu dragocjeno praktično iskustvo kroz upoznavanje, iz prve ruke, sa radom nadležnih organa i partnera iz civilnog društva, te kroz posjete prihvatnom centru za tražioce azila. Tokom Klinike studenti će imati mogućnost da steknu praktična znanja u Ministarstvu bezbjednosti BiH, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, Udruženju „Vaša prava BiH“ i u uredu UNHCR-a u Bosni i Hercegovini.

Ova aktivnost se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru programa „Regionalna podrška EU sistemima upravljanja migracijama osjetljivim na zaštitu na Zapadnom Balkanu“.

4 FOTO GALERIJA