Saopštenja za javnost

Ministar Nešić na sastanku sa članovima Sjevernoatlantskog savjeta - Članstvo u EU je velika šansa za izgradnju naše stabilnosti i prosperiteta

1.2.2024

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić učestvovao je na sasastanku predstavnika Savjeta ministara BiH i članova Sjevernoatlantskog savjeta (NAC), predvođene zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoanăom.

Sastanku sa zamjenikom generalnog sekretara i ambasadorima zemalja članica NATO prisustvovala je i predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto, ministar odbrane Zukan Helez, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković i zamjenik Josip Brkić.

Sastanak je realizovan u okviru programa saradnje između Bosne i Hercegovine i Sjevernoatlanskog vijeća (NAC – NATO). Tokom sastanka razgovarano je o budućoj saradnji i realizaciji paketa pomoći Bosni i Hercegovini u sklopu NATO programa Izgradnje obrambenih i bezbjednosnih kapaciteta (DCB).      

Ministar Nešić je u svom obraćanju istakao da je za bezbjednost Evrope važna stabilnost u njenom centru, a to je geografski BiH.

“EU je kao mjesto saglasnosti svih nas velika šansa za izgradnju naše stabilnosti, prosperiteta a samim tim i stabilnosti Evrope. Zato se nadam da postoji dovoljno odgovornosti u donosiocima odluka u Briselu da EU otvori pregovore sa BiH bez odlaganja, sada kada domaći akteri pokazuju inicijativu da žele da se dogovaraju i razgovaraju o BiH, poštujući jedni druge. Za našu ukupnu političku stabilnost, a zatim i bezbjednost i ekonomski napredak, bilo bi neprimjereno da se u političke procese u toku neko sa strane umješa i nametanjem presječe sve šanse demokratski izabranih predstavnika sva tri naroda da rade svoj posao”, kazao je Nešić.