Saopštenja za javnost

Ministar Nešić traži od MUP-a FBiH i TK da zaštite srpske povratnike

30.1.2024

Ministar bezbjednosti Nenad Nešić zatražio je od MUP-a FBiH i MUP-a Kantona Tuzla da preduzmu sve mjere na zaštiti srpskih povratnika i hitno otkriju lice koje je napalo Radmilu Simić iz lukavačkog naselja Tumare.

''Ovo je drugi napad na Simićevu, a da ni prvi iz avgusta nije rasvijetljen. Primjetno je da se kod nerasvijetljenih napada na povratnike u FBiH, isti redovno ponavljaju. Žalosno je da nisu otkriveni počinioci zlodjela na Vozući, napada na staricu u Mostaru, kao ni učesnici incidenata u Konjicu i Zenici. Ako MUP FBiH nije u stanju ili ne želi osigurati bezbjednost srpskih povratnika, onda to treba i da kažu'', ističe Nešić.

Cilj ovakvih napada, smatra on, jeste da se i ono malo srpskih povratnika u FBiH iseli.

''Neshvatljivo je da do danas nije riješen prošlogodišnji nestanak starice Jovanke Đurić iz Tumara, da je Simićeva napadnuta već drugi put, a da nije povećan stepen bezbjednosti i da nisu preduzete mjere za zaštitu srpskih povratnika u Tumare'', kaže Nešić i podsjeća da je u opštini Lukavac prije tri godine nestao i Vaskrsije Tubić i da ni ovaj slučaj još nije rasvijetljen.

''Nažalost, Srbi u FBiH su došli u situaciju da se svako jutro pitaju – jesmo li svi na broju i ko je noćas napadnut, a da lokalne vlasti prema njima nemaju ni toliko empatije da osude napade i zaštite ih'', konstatuje Nešić.

Ministar bezbjednosti Nenad Nešić poručio je i da će se lično zauzeti da Republika Srpska pruži pomoć i zaštitu Srbima koji žive u FBiH.