Saopštenja za javnost

Posjeta predstavnika službi zaštite i spašavanja SAD-u –Poboljšanje NICS sistema u BiH za koordinaciju u vanrednim situacijama

30.1.2024

Delegacija Bosne i Hercegovine boravila je u Bostonu, gdje su održani sastanci sa predstavnicima Ministarstva za unutrašnju sigurnost SAD i Masačusets instituta za tehnologiju Linkoln laboratorije (MIT LL) o projektu ''Poboljšanje Sistema komandovanja incidentima sljedeće generacije (NICS) u Bosni i Hercegovini''.

U delegaciji BiH učestvovali su predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva odbrane BiH, Federalne uprave Civilne zaštite FBiH, Republičke uprave civilne zaštite RS i Odjela za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH

Prisutnim su se obratili šef Kabineta ministra sigurnosti BiH Mlađen Božović, Ronald Langhelm iz Ministarstva za unutrašnju sigurnost SAD i šef  Odjeljenja za biotehnologiju i ljudske sisteme MIT LL-a Edward Wack.

Također, upriličena je terenska posjeta Odsjeku za tehnologiju MIT LL-a, a v.d. šefice Odsjeka OKC BiH – 112 Ministarstva sigurnosti BiH Mirnesa Softić prezentirala je iskustva i izazove u upotrebi NICS sistema u Bosni i Hercegovini. Ovaj sistem se koristi u BiH već nekoliko godina i omogućava bolju komunikaciju i koordinaciju između službi za zaštitu i spašavanje u vanrednim situacijama i spašavanju ljudi.

Tokom posjete SAD-u održan je i bilateralni sastanak delegacije Ministarstva sigurnosti BiH sa predstavnicima Ministarstva unutrašnje sigurnosti SAD. Na sastanku je razgovarano o civilnoj zaštiti, zaštiti kritične infrastructure i imigracijama. Dogovoreno je da će se u narednom periodu intenzivirati aktivnosti na unaprjeđenju saradnje između ove dvije zemlje u oblasti sigurnosti.

            

 

3 FOTO GALERIJA