Saopštenja za javnost

Sastanak ministra Nešića sa ambasadoricom Efthymiadou

25.1.2024

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić sastao se danas u Sarajevu sa ambasadoricom Republike Grčke Ioannaom Efthymiadou.

Čestitajući ambasadorici Efthymiadou na imenovanju na ovu poziciju ministar Nešić je izrazio spremnost za nastavak uspješne saradnje sa ambasadom Grčke i bezbjednosnim agencijama ove zemlje.

Takođe zahvalio se za podršku Grčke na putu BiH ka evropskim integracijama naglasivši da je ona izuzetno važna za prepoznavanje napretka koji je napravljan u ovoj oblasti i očekivano otvaranje pregovara o članstvu BiH u EU. Stoga je izrazio očekivanje još snažnije podrške Grčke za članstvo BiH u EU do kraja ovog desetljeća što bi doprinijelo i stvaranju bezbjednijeg i stabilnijeg okruženja na cijelom Zapadnom Balkanu.

Tokom sastanka ministar Nešić je upoznao ambasadaricu Efthymiadou sa ključnim prioritetima, među kojima je nastavak uspostavljanja saradnje sa bezbjednosnima agencijama EU. Podsjetio je da je u više istupa evropskih zvaničnika kao i u relevantnim izvještajima Evropske komisije prepoznata ključna uloga Ministarstva bezbjednosti, naglasivši da se uskoro očekuje otvaranje pregovora o potpisivanju sporazuma sa FRONTEX-om, kao i jačanje regionalne saradnje u borbi protiv organiziranog kriminala na tzv.balkanskoj ruti.

Obostrano je istaknuta spremnost za jačanje odnosa između dvije prijateljske države i intenziviranje saradnje u bezbjednosnom sektoru.