Saopštenja za javnost

Nešić zatražio od MUP-a FBiH i ministra Isaka da identifikuju i procesuiraju lica koja su zapalila zastavu Republike Srpske

10.1.2024

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić zatražio je od MUP-a FBiH i ministra Rame Isaka da hitno reaguju, identifikuju i procesuiraju lica koja su zapalila zastavu Republike Srpske uz povike "Alahu ekber" i "Tekbir".

“Ovakvi izlivi mržnje, širenje straha i ratnohuškačkih poruka apsolutno su neprihvatljivi i moraju biti sankcionisani u skladu sa zakonom. Od bošnjačkih političkih partija, takođe očekujem da jasno osude ovo divljaštvo, širenje međunacionalne mržnje i prijetećih poruka, jer paljenje zastave Republike Srpske jeste najstrašnija poruka i prijetnja.

Zabrinjava da je incident u Zenici drugi po redu koji se sinoć dogodio u FBiH. Prvi se dogodio u Konjicu, gdje su se huligani okupili ispred pravoslavne crkve i tražili skidanje zastave. Na svim vjerskim objektima, oduvijek, a posebno za vrijeme praznika, ističu se nacionalne i vjerske zastave. Zahtijevati da se sa crkve skine nacionalna zastava narušavanje je, ustavom zagarantovanih, vjerskih sloboda i konstitutivnosti srpskog naroda u Federaciji, što je krivično djelo propisano krivičnim zakonima i te od ministra Rame Isaka očekujem efikasnu reakciju i u ovom slučaju.

Ovakvi događaji, kojima se širi međunacionalna mržnja, posebno izazivaju nelagodnost kod povratničke populacije i zato zahtijevaju hitnu reakciju policije kako bi se jasno pokazalo da su nasilje i mržnja nedopustivi“, navodi se u Nešićevoj reakciji.