Saopštenja za javnost

Sastanak Nešića sa egipatskim ministrom MUP-a Mahmoudom Tawfikom – Otvaranje intenzivnije bezbjednosne i ekonomske saradnje

23.11.2023

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić boravi u službenoj posjeti Arapskoj republici Egipat gdje se danas sastao sa egipatskim ministrom unutrašnjih poslova Mahmoudom Tawfikom.

Imajući u vidu pozitivne odnose između naroda dvije države, istaknuto je očekivanje da se ovim sastankom otvara poglavlje intenzivnije i dinamičnije diplomatske, bezbjednosne i ekonomske saradnje. Ministar Nešić je naglasio da BiH želi nastavak i razvoj dobrih odnosa sa prijateljskim Egiptom. Imajući u vidu bliske veze i istoriju naših naroda, BiH može biti ključni faktor za saradnju Egipta sa svim zemljama u regionu Balkana.

“Na obje strane postoje realne osnove i privredni kapaciteti za razvoj ekonomskih odnosa. Posao koji mi radimo, posao bezbjednosti, temelj je za ekonomski i svaki drugi razvoj društva i siguran sam da današnjim susretom šaljemo pozitivan impuls i privredama dvije zemlje da se na najvišem nivou intenziviraju kontakti u privrednoj sferi”, kazao je Nešić poručivši egipatskim privrednicima i investitorima da su oni i njihov kapital bezbjedni i da su dobrodošli za trgovinu i ulaganje u BiH.

Nešić je dao punu podršku Egiptu i u borbi protiv terorizma, uz očekivanje dodatnog napretka u ovoj oblasti jer to povoljno utiče na bezbjednosne prilike u regionu, Evropi pa samim tim i BiH.

Takođe iskazao je zahvalnost Egiptu na asistenciji pri evakuaciji građana BiH iz pojasa Gaze.

“Nadam se da ćemo uskoro svijedočiti smirivanju tenzija i prekidu stradanja. Egipat je zemlja čiji bi se glas morao jače čuti kada je ova tema u pitanju, imajući u vidu odnose sa Izraelom istovremeno ne umanjujući pravo palestinskog naroda”, kazao je Nešić pozitivno afirmišući stav Egipta oko sukoba u Ukrajini uz insistiranje na miru i nedoprinošenju produbljivanja globalnih neprijateljstava.

U oblasti bezbjednosti i unutrašnjih poslova, istaknuta je potreba izmjena i unaprjeđenja dosadašnjeg sporazuma o saradnji u oblasti suzbijanja kriminala te uspostavljanje saradnje agencija BiH i Egipta za sprovođenje zakona u oblasti otkrivanja finansijskog kriminaliteta, pranja novca te razmjene podataka o terorističkim i ekstremističkim prijetnjama. Nešić je podsjetio i na inicijativu BiH za potpisivanje Sporazuma o readmisiji državljana i stranaca, a otvorio je mogućnost uspostavljanja saradnje u oblasti zaštite i spašavanja.