Saopštenja za javnost

Ministar Nešić zatražio transparentniju konkursnu proceduru za izbor kandidata - kadeta Granične policije BiH

21.11.2023

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić uputio je dopis direktoru Granične policije Bosne i Hercegovine Mirku Kuprešakoviću te predsjedniku i članovima Komisije za izbor kandidata - kadeta Granične policije BiH, kojim se traži provođenje tansparentnog procesa izbora kandidata – kadeta Granične policije Bosne i Hercegovine.

U tom cilju predloženo je da Granična policija BiH pripremi i javno objavi listu pitanja za test opšteg znanja za buduće policajce i mlađe inspektore.

Na ovaj način svi kandidati bi imali iste uslove, jer bi se smanjila mogućnost zloupotreba i korupcije od strane pojedinaca, kakav je bio slučaj sa prethodnim konkursom koji je provođen u Graničnoj policiji BiH.

Pitanja opšteg znanja bi trebalo javno objaviti na web stranici ili učiniti dostupnim na drugi način, u razumnom roku prije održavanja testa, kako bi se kandidati adekvatno pripremili za konkursnu proceduru.

“Zajednički nam je cilj da ovaj proces učinimo maksimalno otvorenim, spriječimo moguće malverzacije i damo jednake šanse svim kandidatima, da bi u transparentnom procesu i selekciji izabrali najbolje policijske službenike Granične policije BiH”, naglasio je Nešić.