Saopštenja za javnost

Reagovanje ministra Nešića na sinoćnji istup Kristijana Šmita

9.11.2023

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić reagovao je na sinoćnji istup Kristijana Šmita:

 “Žao mi je što je gospodin Šmit nesrećan zbog mojih izjava, ali ja se nisam zakleo da ću se kao ministar baviti njegovom srećom, već zaštitom ustavnog poretka koji on ugrožava”, istako je ministar Nešić, reagujući na sinoćnji istup Kristijana Šmita.

“Vi gospodine tražite od mene da Vam budem zahvalan što BiH želite da pretvorite u protektorat, suprotno Povelji UN. Povelja to najstrožije zabranjuje svima i svakome, jer u članu 78. i članu 2. propisuje da svaka država članica UN-a ima pravo da bude suverena, a tom pravu odgovara obaveza svih da se ni na koji način ne miješaju u unutrašnja pitanja država, a pogotovo im je zabranjeno da svoju volju nameću kao zakon toj državi”, naglasio je Nešić.

“Posao ministra je i da reaguje kada se neko lažno predstavlja i kada dovodi javnost u zabunu, a Vi to radite. Vi nemate problem sa mnom kao ministrom bezbjednosti BiH. Imate problem sa kreatorima Dejtonskog sporazuma koji su definisali proceduru izbora Visokog predstavnika i sa Savjetom bezbjednosti UN-a koji ne želi da Vas potvrdi,” naglašava Nešić.

“I na kraju, niti je ovo BiH s kraja devedesetih, niti sam ja Poplašen. Ja sam ministar suverene zemlje, punopravne i ravnopravne članice UN-a, a vi ste samo stranac u toj zemlji. Nije pristojno prijetiti bilo kome, a kamoli da je to diplomatski. Ja poštujem Njemačku, zato prestanite da brukate svoju zemlju”, zaključio je Nešić.