Saopštenja za javnost

Uništeno 1.400 komada prikupljenog i zaplijenjenog oružja

28.10.2023

Radi poboljšanja javne sigurnosti, nadležne policijske agencije u Bosni i Hercegovini su u subotu, 28. oktobra 2023. godine, u željezari u Ilijašu uništile oko 1.400 komada oružja i dijelova oružja. Policijske agencije su prikupile malo i lako oružje kroz svoje redovne policijske aktivnosti. Istovremeno, dio vatrenog oružja su dobrovoljno predali i građani Bosne i Hercegovine.

Akciju uništavanja oružja koje se nalazilo u skladištima policijskih agencija u BiH organizuju Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini uz finansijsku podršku Evropske unije u BiH u saradnji sa Centrom za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC), uz tehničku podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH. Ovim se potvrđuje dugogodišnja saradnja i predanost pružanju održivog rješenja problema zaplijenjenog oružja uništavanja prikupljenog vatrenog oružja.

Šef Odjela za vladavinu prava u Uredu specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, Alfredo Strippoli, izjavio je:

Oblast kontrole malog i lakog naoružanja i borba protiv nezakonite trgovine vatrenim oružjem izuzetno su važni za sigurnost građana BiH, ali i šire za cijelu EU. Stoga je u interesu i BiH i EU da naši zajednički napori budu uspješni. Evropska unija ostaje predana i spremna da dodatno podrži nadležne u BiH u nastojanjima da učinkovito kontroliraju proliferaciju i nezakonitu trgovinu malim i lakim oružjem. Ured EU u BiH će na tom putu i dalje biti snažan partner građanima i institucijama BiH.“

Predsjedavajući Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH, Ermin Pešto, kazao je:

Od 2016. godine kroz ove aktivosti ukupno je uništeno oko 27.100 komada i dijelova oružja. U proteklom periodu smo bili svjedoci tragičnih događaja u kojima je korišteno ilegalno oružje. Današnjom akcijom šaljemo i poruku da je neophodno smanjiti broj oružja u ilegalnom posjedu građana u cilju stvaranja sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini“.

Sylvain Merlen, vršilac dužnosti rezidentnog predstavnika UNDP u BiH, istakao je:

UNDP već dugi niz godina kontinuirano podržava nadležne institucije u aktivnostima kroz koje se adresiraju ključna sigurnosna pitanja koja proizilaze iz neadekvatne kontrole malog oružja i lakog naoružanja. Ova aktivnost se preklapa sa nedavno započetom kampanjom za podizanje svijesti o opasnostima od malog oružja i lakog naoružanja koju, uz podršku UNDP-a, provode nadležne policijske agencije u cijeloj BiH.

Ovom akcijom se zajednički želi skrenuti pažnja na opasnosti koju višak oružja, kao i slabo osigurano oružje te oružje u nezakonitom posjedu, predstavljaju za svakodnevnu sigurnost svih građanki i građana. U jugoistočnoj Evropi problem cirkulacije i proliferacije malog oružja i lakog naoružanja ne poznaje granice i kao takav zahtijeva zajednički odgovor na regionalnom nivou.

Provedbom ovih aktivnosti Bosna i Hercegovina nastavlja svoju predanost provedbi ciljeva navedenih u Mapi puta za održivo rješenje za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i pripadajućom municijom na Zapadnom Balkanu do 2024 (Mapa puta) i Strategiji za kontrolu malog i lakog oružja u Bosni i Hercegovini 2021.-2024.

Ovaj događaj je organizovan u okviru IPA projekta Evropske komisije “Podrška jačanju borbe protiv nedozvoljenog posedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem (SALW) na Zapadnom Balkanu.”

 

5 FOTO GALERIJA