Saopštenja za javnost

Saradnja BiH i Japana – Rano otkrivanje požara i sprječavanje klizišta

19.9.2023

U okviru projekta „Izgradnja kapaciteta za smanjenje rizika od katastrofa – Eco DRR“ danas su predstavnici Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine i Japanske agencije za međunarodnu saradnju - JICA potpisali dokument „Minutes of Meeting“. Projekat se odnosi na rano otkrivanje požara i na konsolidaciju šumskog tla prirodnim putem i sprječavanje klizišta.

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Federalne upravi civilne zaštite FBiH, Republičke uprave civilne zaštite RS i Odjela za javnu bezbjednost Brčko distrikta BiH koji će u saradnji sa JICA realizovati ovaj projekat.  

Šef Kabineta ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine Mlađen Božović je istakao da je ovime označen početak vrlo značajnog projekta koji je samo jedan u nizu projekata koji se realizuju sa Vladom Japana.

„Imajući u vidu činjenicu, da se požari u Bosni i Hercegovini pojavljuju svake godine i prouzrokuju veliku materijalnu štetu ove aktivnosti će nam biti od velike koristi posebno za opštine koje su uključene u ovaj projekat. Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine kao koordinator projekta će učiniti sve da pomogne da se ovaj projekat realizuje na najbolji mogući način i postignu benefiti koji će još više unaprijediti sistem zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini“, kazao je Božović, zahvalivši se Vladi Japana na dosadašnjoj pomoći u opremanju i razvoju civilne zaštite na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Vođa Tima za detaljno planiranje Japanske agencije za međunarodnu saradnju – JICA i Kavaguči Daidži (Kawaguchi Daiji) je istakao značaj potpisivanja ovog dokumeta za realizaciju cjelokupnog projekta ali i izgradnji odnosa između BiH i Japana.

„Uvijek smo tijesno sarađivali sa vlastima i građanima BiH i očekujemo da će i ovaj projekat doprinjeti daljem razvoju BiH“, kazao je Daiji.

 

 

5 FOTO GALERIJA