Saopštenja za javnost

Ministar Nešić u Beogradu prisustvovao puštanju u rad sistema za hitno obavještavanje u slučaju nestanka maloljetnika

25.10.2023

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, na poziv ministra unutrašnjih poslova Srbije Bratislava Gašića, danas je u Beogradu prisustvovao puštanju u rad sistema za hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica – „Pronađi me“.

Tom prilikom, Nešić je istakao važnost ovog sistema, njegovu višestruku korist za bezbjednost djece i istakao potrebu za sličnim sistemom u Bosni i Hercegovini.

„Ministarstvo je u ranijem periodu upoznato sa načinom rada i funkcionisanja sistema, ozbiljno se analizira način njegove moguće implementacije uz uvažavanje nadležnosti policijskih agencija“, kazao je Nešić.

Sistem hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnika već postoji u nekoliko zemalja svijeta kao "Amber Alert", kako bi se ubrzalo rješavanje slučajeva nestale djece, u čemu je svaki minut dragocjen.

U slučaju aktiviranja sistema o nestanku maloljetnika građani se obavještavaju SMS porukom, prekidom televizijskog i radio prijenosa, objavljivanjem informacije na ekranima na autoputu, aerodromima ili autobuskim stanicama.

Puštanju u rad sistema “Pronađi me” prisustvovao je i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, čija vlada je dala podršku uvođenju ovog sistema.