Saopštenja za javnost

Formiran tim za pregovore o Sporazumu sa FRONTEX-om

17.10.2023

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić održao je danas sastanak sa predstavnicima bezbjednosnih agencija na kojem je formiran pregovarački tim BiH za pregovore o Sporazumu o saradnji sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX).

Na čelu pregovaračkog tima biće direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković, a njegovi zamjenici su pomoćnik ministra za opštu i graničnu bezbjednost Ermin Pešto i savjetnik ministra Ljuban Panić.

Ministar Nešić je podsjetio da je ranije uspostavljena operativna saradnja sa EUROPOL-om, te da je ovo drugi značajan zadatak u ovoj godini u cilju približavanja evropskim standardima i EU integracijama.

“Na ovaj način mi postajemo značajan partner i dio bezbjednosnog sistema Evropske unije”, naglasio je Nešić.

Kada su u pitanju budući pregovori, Nešić je pojasnio da je BiH dobila tipski sporazum i da je pred pregovaračkim timom izazov da se uvrste sve specifičnosti BiH i ustavne nadležnosti.

“Biće potrebno razumijevanje EU da sporazum mora biti dorađen elementima koji uvažavaju te specifičnosti. Tu prije svega mislim na strukturu raspoređivanja snaga FRONTEX-a. Radi postizanja unutrašnjeg političkog kompromisa u BiH, nama je važno da pored Granične policije uz pripadnike FRONTEX-a budu uključeni i pripadnici entitetskih i kantonalnih MUP-ova.

Druga stvar je pitanje imuniteta. Za nas je prihvatljivo da imunitet pripadnici FRONTEX imaju tokom obavljanja svojih dužnosti. Treća stvar, pitanje je našeg suvereniteta i mi ćemo insistirati na tome da pripadnici FRONTEX-a ne mogu preduzimati nikakve akcije bez iskazivanja naše potrebe za tim, odnosno da moraju postupati u skladu sa iskazanim potrebama i zadacima naših nadležnih policijskih tijela”, istakao je Nešić. 

Na kraju je istakao važnost započetih integracijskih procesa, jer se na taj način unaprijeđuje bezbjednost svih građana u našoj zemlji, ali i doprinosi kolektivnoj evropskoj bezbjednosti.