Saopštenja za javnost

Obilježavanje Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa

13.10.2023

U cilju podizanja svijesti i jačanja otpornosti, danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa.

Bosna i Hercegovina je zemlja koja je podložna prirodnim ili drugim nesrećama, sa značajnim procentom ranjive populacije koja je izložena rizicima od katastrofa, zbog čega je smanjenje rizika i uticaja prirodnih ili drugih nesreća za Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine jedno od ključnih pitanja sigurnosti zemlje i regiona.

U tom pogledu, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine kontinuirano radi na poboljšanju inter-institucionalne koordinacije i saradnje uz aktivno uključivanje lokalnih zajednica sa visokim rizikom od katastrofa u procesima planiranja i primjene mjera na terenu.

Cilj i obaveza Bosne i Hercegovine, a time i Ministarstva sigurnosti BiH je da se implementira Sendai okvir za smanjenje rizika od katastrofa za period 2015-2030. godine kroz strateški pristup integracije smanjenja rizika od katastrofa u sve relevantne sektore i strateška planska dokumenta na svim nivoima vlasti kako bi se stvorilo sigurnije i prosperitetnije okruženje za sve građane Bosne i Hercegovine.