Saopštenja za javnost

Sastanak ministara Nešića i Gašića u Beogradu – Uradićemo sve da se BiH što prije pridruži EU

9.10.2023

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić boravi u službenoj posjeti Beogradu gdje se danas sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srbije Bratislavom Gašićem. Razgovarano je o aktuelnim bezbjednosnim izazovima u regionu i svijetu te zajedničkom odgovoru na ove prijetnje.

Ministar Nešić je istakao da samo zajednički, oslonjeni jedni na druge, mogu se mudro prevazići svi ovi izazovi. Uz uspješnu bilateralnu saradnju, Nešić je izrazio očekivanje da će i dobar lični odnos čelnih ljudi dva ministarstva biti od koristi unapređenju bezbjednosti obje države.

Vlastima Srbije se zahvalio što u kompleksnim bezbjednosnim vremenima u Evropi imaju jasan i izbalansiran stav kada je u pitanju BiH. Specijalne i paralelne veze Republike Srbije i Republike Srpske u najboljem su interesu ne samo srpskog naroda već i svih naroda koji žive u ove dvije države, poručio je Nešić

“Srbija je jaka i stabilna država koja sprečava politike koje bi Balkan ponovo mogle da gurnu putem nestabilnosti i sukoba. Dozvolite mi da čestitam na tome kako se nosite sa posljednjim bezbjednosnim i političkim izazovima vezanim za Kosovo i Metohiju. Srbija se sa ovim nosi odgovorno i savjesno, svjesna da je bolje hiljadu dana razgovarati nego jedan dan ratovati. Bosna i Hercegovina poštuje teritorijalni integritet Republike Srbije i zahvalna je Srbiji koja pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”, kazao je Nešić.

Ministar Gašić je istakao da Republika Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i da ostaje posvećena daljem unapređenju saradnje u cilju očuvanja regionalne bezbjednosti.

Gašić je dodao da je zajednička borba protiv prekograničnog kriminala i suzbijanje iregularnih migracija od ključnog značaja za obje države, imajući u vidu da, kao kao tranzitne zemlje, trpe pritisak masovnih migracija.

Takođe tokom sastanka Nešić je podsjetio da su evropske integracije u vrhu prioriteta BiH i da je Ministarstvo bezbjednosti za svoj cilj postavilo da bude predvodnik tog procesa. Prvi veliki posao koji je na tom putu odrađen bio je EUROPOL, a naredna stanica evropske agende je FRONTEX.

Naglasio je da je BiH i kod ove obaveze na dobrom putu te je pozvao MUP Srbije za razmjenu  iskustva u pregovaračkom procesu i zajednički nastup ka FRONTEX-u u osjetljivim pitanjima, ako ih bude. Dodao je da će zbog specifičnosti BiH biti potrebno razumijevanje EU da sporazum ili operativni plan za njegovo sprovođenje moraju biti dorađeni elementima koji uvažavaju te specifičnosti.

“Sa naše strane uradićemo sve da se BiH, a samim tim i Zapadni Balkan, što prije nađu u prilici da se pridruže EU. Za nas Srbe je to, po meni, imperativ jer je jedini okvir koji je realan, a nama omogućava da ponovo živimo u Evropi bez granica među Srbima”, poručio je Nešić uputivši poziv ministru Gašiću za uzvratnu posjetu. 

4 FOTO GALERIJA