Saopštenja za javnost

Ministar Nešić razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Mađarske Šandorom Pinterom

11.9.2023

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić sastao se danas u Budimpešti sa ministrom unutrašnjih poslova Mađarske Šandorom Pinterom sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti bezbjednosti i podršci za ispunjavanje obaveza BiH na putu ka EU integracijama.

Ministar Nešić je podsjetio da je BiH dobila status kandidata za članstvo u EU i da je cilj Ministarstva bezbjednosti da bude predvodnik tog procesa. Istakao je da u očekuje i podršku Mađarske kao jednog od ključnih partnera Bosne i Hercegovine ne njenom evropskom putu.

“Mi smo komšije i Mađarska, bolje od drugih, može razumjeti naše specifičnosti i pomoći da se naše različitosti bolje razumiju i prihvate u Evropi. Bosna i Hercegovina je država koja funkcioniše zato što je napravljen dogovor o međuetničkom balansu unutar nje. To sa jedne strane nosi dugoročnu stabilnost jer nijedan narod ne može potčiniti drugi ili druga dva, ali nosi i kratkoročnu nestabilnost usled teškoće postizanja kompromisa”, kazao je Nešić.

Dodao je da je nakon deset godina čekanja, konačno uspostavljena saradanja sa EUROPOL-om, a da je naredni cilj sporazum sa FRONTEX-om.

“Mom ministarstvu nije cilj da BiH godinama gubi korak sa ostatkom Zapadnog Balkana kada je taj posao u pitanju. Usljed specifičnosti BiH biće potrebno razumijevanje EU da sporazum ili operativni plan za njegovo sprovođenje moraju biti dorađeni elementima koji uvažavaju te specifičnosti. Tu prije svega mislim na strukturu raspoređivanja snaga FRONTEX. Radi postizanja unutrašnjeg političkog kompromisa u BiH, nama je važno da pored Granične policije uz pripadnike FRONTEX budu uključeni i pripadnici entitetskih i kantonalnih MUP-ova. Druga stvar je pitanje imuniteta pripadnika Frontexa i za nas je prihvatljivo da imaju tokom obavljanja svojih dužnosti, a treća stvar pitanje je našeg suvereniteta, odnosno da moraju postupati u skladu sa iskazanim potrebama i zadacima naših nadležnih policijskih tijela”, pojasnio je Nešić.

Uzrazio je uvjerenje da Mađarska ima najbolje razumjevanje regije, specifičnosti i zajedničkog interesa da se Zapadni Balkan sa BiH pridruži punopravnom članstvu u EU.

“Dozvolite mi da kao ministar bezbjednosti BiH prenesem Vašoj Vladi, premijeru Orbanu i ministru inostranih poslova Sijartu, izraze poštovanja i zahvalnosti jer u kompleksnim bezbjednosnim vremenima u Evropi imaju jasan i izbalansiran stav kada je u pitanju BiH. Time Mađarska potvrđuje tezu da dobro razumije naše prilike. I da je jaka i stabilna država koja sprečava politike koje bi Balkan ponovo mogle da gurnu putem nestabilnosti i sukoba”, naglasio je Nešić.

Tokom posjete delegacije Ministarstva bezbjednosti BiH Budimpešti, potpisan je i Memorandum o razumijevanju između Mađarske i BiH u oblasti zaštite i spašavanja.

 

5 FOTO GALERIJA