Saopštenja za javnost

Pismo ministra Šareca ministru Nešiću - Zahvalnost za pomoć iz BiH nakon nedavnih katastrofalnih poplava u Sloveniji

8.9.2023

Ministar odbrane Republike Slovenije Marjan Šarec uputio je pismo ministru bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenadu Nešiću i u ime građana Slovenije zahvalio za pomoć nakon nedavnih katastrofalnih poplava u ovoj državi.

Na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH, putem Mehanizma Evropske unije za civilnu zaštitu, u humanoj misiji pomoći građanima prijateljske Slovenije učestvovali su timovi Federalne uprave civilne zaštite FBiH i Republičke uprave civilne zaštite RS sa šest bagera, kamionima i ljudstvom.

Ministar Šarec je naveo da je BiH brzim odgovorom na tragični događaj i značajnom pomoći dala veliki udio u mozaiku zajedničkih napora na sanaciji posljedica najobimnijih poplava u istoriji Slovenije i ublažavanju patnji građana pogođenih poplavama.

“Takav konkretan izraz solidarnosti je neprocjenjiv. Brza reakcija, poznavanje strategije spašavanja, stručni i posvećeni timovi preuzimaju najvažniju ulogu u takvim okolnostima i ključ su uspješnih intervencija. Izvanredna organizovanost, profesionalnost i nesebično djelovanje inžinjerskih jedinica i rukovatelja teškom mehanizacijom bili su od velike pomoći građanima pogođenima poplavama, kako u transportu svakodnevnih potrepština do pogođenih područja tako i u uređenju vodotokova, naveo je ministar Šarec.