Saopštenja za javnost

Ministar Nešić traži da se hitno otkrije autor prijetećeg transparenta ispred Suda i Tužilaštva BiH

4.9.2023

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić traži od nadležnih policijskih agencija i Tužilaštva BiH da hitno otkriju ko su autori i ko je postavio sramne i prijeteće transparente ispred Suda i Tužilaštva BiH.

''Riječ je o krivičnom djelu izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. Krivičnog zakona BiH za koje je zaprijećena zatvorska kazna od tri godine zatvora. Zapanjujuće je da pored obezbjeđenja sudske policije neko na ogradu objekta Tužilaštva i Suda BiH postavi transparente ''Sljedeći put nećete morati lagati da smo vas otjerali iz Sarajeva i okoline''.

Čemu služe nadzorne kamere i obezbjeđenje, pa počinioci ovog gnusnog djela bez bojazni krivično djela čine u dvorištu pravosudnih institucija. Tako su isto mogli postaviti eksploziv i zato očekujem da istražni organi utvrde da li je bilo propusta u radu obezbjeđenja'', naveo je Nešić.

Ministar Nešić ističe da je zapaljen bahatošću onih koji su postavili transparent i da je očito da oni smatraju da su Tužilaštvo i Sud njihovi instrumenti, te da će proći nekažnjeno.

''Ovo je vrlo ozbiljan test za Tužilaštvo BiH da pokaže da nema nedodirljivih i da neće tolerisati prijetnje ratom i progonom, niti raspirivanje nacionalne mržnje. Očekujem od policijskih agencija da u najkraćem mogućem roku obavijeste javnost da su identifikovali počinioce krivičnog djela i uputili Tužilaštvu BiH izvještaj o počinjenom krivičnom djelu'', poručio je Nešić.