Saopštenja za javnost

Ministar Nešić razgovarao sa direktorom ICMPD-a Mihaelom Špindelegerom

28.8.2023

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić sastao se danas u Austriji sa direktorom Međunarodnog centra za migracijsku politiku (ICMPD) Mihaelom Špindelegerom (Michael Spindelegger) koji je ranije obavljao i funkciju ministra vanjskih poslova i vicekancelara Austrije te bio lider Narodne partije Austrije.

ICMPD je u proteklom periodu bio važan partner Ministarstvu bezbjednosti BiH te je na današnjem sastaku razgovarano o mogućnostima nastavka saradnje u budućnosti.

Posebno se to odnosi na podršku jačanju kapaciteta nadležnih institucija u BiH za upravljanje migracijama te policijskih agencija u borbi protiv međunarodnog organizovanog kriminala.

Ministar Nešić je upoznao direktora Špindelegera sa trenutnom situacijom u oblasti migracija te planovima za poboljšanje upravljanja migracijama te borbe protiv trgovine ljudima i krujumčarenja migranata. Zahvalio se ICMPD-u za podršku u ovoj oblasti u proteklom periodu i na svemu što su uradili za jačanje kapaciteta BiH.

“Na taj način u velikoj mjeri zajednički doprinosimo kolektivnoj, evropskoj bezbjednosti. A u isto vrijeme pomažemo i naše reformske procese na putu ka članstu u EU”, kazao je Nešić.

Bosna i Hercegovina je član ICMPD-a od 2011. godine, a ova međunarodna organizacija okuplja 20 država članica.