Saopštenja za javnost

Predstavnici Ministarstva bezbjednosti BiH posjetili timove civilne zaštite u Sloveniji

18.8.2023

Delegacija Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine, predvođena Radislavom Jovičićem, posjetila je timove iz Federalne uprave civilne zaštite i Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske koji pružaju pomoć Sloveniji nakon katastrofalnih poplava.

Nakon obilaska timova na terenu, koji rade na saniranju šteta koje je nanijela rijeka Savinja, posjetili su kamp u kojem su smješteni međunarodni timovi. Domaćin kampa Saša Lovrenčić se zahvalio za posjetu visoke delegacije Ministarstva bezbjednosti BiH, kao i podršku timovima iz BiH.  

Bosna i Hercegovina, sa šest bagera i 26 pripadnika civilnih zaštita Republike Srpske i Federacije BiH, prvi put pruža međunarodnu pomoć kroz Mehanizam civilne zaštite EU od prijema u članstvo u septembru prošle godine.

“To je veliki korak koji je prepoznat od strane svih članica Mehanizma. Veliku zahvalnost dugujemo svima koji su dali maksimalni doprinos u ovim aktivnostima, od Ministarstva bezbjednosti na čelu sa ministrom Nešićem u koordinaciji svih aktivnosti, pa do entitetskih civilnih zaštita koje su angažovale svoje ljude i sredstva u izvršenju ovog humanog zadatka. Najviše zahvalnosti dajemo neposrednim izvršiocima zadataka koji vrijedno rade i pomažu prijateljskom narodu Slovenije”, kazao je Jovičić.  

On je napomenuo da doprinos u ovoj humanoj misiji pomoći daju i pripadnici Oružanih snaga BiH koji su takođe angažovani sa ljudstvom i mehanizacijom na terenu u Sloveniji, sa starješinom Nemanjom Avramom.