Saopštenja za javnost

Regionalni forum ministara unutrašnjih poslova/bezbjednosti MARRI-ja u Skoplju

29.6.2023

Na regionalnom forumu ministara unutrašnjih poslova/bezbjednosti MARRI u Skoplju, visoki zvaničnici MARRI-ja i još jednom su istakli značaj regionalne saradnje za jačanje i razvoj regiona.

Forum je podržao kandidaturu Snežane Trajanovske, načelnika Odjeljenja za strance i readmisiju, granične poslove i migracije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Sjeverne Makedonije kao novu Direktor MARRI RC na period od tri godine.

U ime Ministarstva bezbjednosti forumu je prisustvovao Mlađen Božović, koji je istakao opredjeljenost Bosne i Hercegovine za jačanje regionalne saradnje u svim oblastima, uključujući i davanje pune podrške aktivnostima koje inicira, koordiniše i usmjerava MARRI Regionalni centar.

„Vjerujemo da zajednički rad u okviru MARRI-ja predstavlja važan alat za naš ubrzaniji put prema članstvu u Evropsku uniju. Zbog toga smo, i do sada davali punu podršku radu MARRI Regionalnog Centra, a isto ćemo činiti i u budućnosti.

Pozivamo i Komitet i Forum da u okviru svojih diplomatskih, radnih i drugih susreta kontinuirano ukazuju na značaj ove jedinstvene regionalne platfome. Pružanjem konkretne podrške i pomoći u jačanju identifikovanih potreba MARRI-ja za efikasno upravljanje migracijama na regionalnom nivou, ključan je prioritet za čiju se realizaciju moramo svi zdušno zalagati i tražiti podršku svih ključnih EU i drugih aktera“, kazao je Božović.  

Dodao je da je pitanje migracija zajednička odgovornost-  MARRI učesnica kao i država Evropske unije i njenih instituacija i drugih međunarodnih organizacija. Zbog toga je neophodno kontinuirano unapređenje postojeće saradnje i jačanje kapaciteta, i na strateškom i operativnom nivou, kao i solidarnosti, a sve u cilju pravovremenog i efikasnog odgovora na potencijalno nove migracione pritiske. U tom smislu, ulogu MARRI-ja je ocijenio neizostavnom.                                            

            

 

3 FOTO GALERIJA