Saopštenja za javnost

Sastanak ministra Nešića s Olivierom Onidijem

24.3.2023

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić sastao se danas u Briselu sa Olivierom Onidijem, zamjenikom generalnog direktora Generalne direkcije za unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji (DG HOME).

Nešić je upoznao Onidija da je od posljednjeg sastanka održanog prošlog mjeseca u Sarajevu napravljen značajan iskorak u EU integracijama i uspostavljanju saradnje BiH sa evropskim bezbjednosnim agencijama.

Ministar Nešić je naglasio da je otklonjena i posljednja prepreka saradnji BiH sa EUROPOL-om, nedavnim potpisivanjem Pravilnika o radu i operativnoj saradnji kontakt tačke i da slijedi otvaranje kancelarije kontakt tačke u maju kao i upućivanje oficira za vezu u Hag. Također, izrazio je optimizam u pogledu uspješnog uspostavljanja saradnje sa FRONTEX-om.

Na sastanku je razgovarano i o zaštiti granica i provođenju operativnih mjera za efikasnije upravljenje migracijama.

Ministar Nešić je naglasio važnost nastavka partnerskih odnosa EU i BiH u ovoj oblasti i podrške jačanju kapaciteta bezbjednosnih agencija.

Takođe razgovarano je o nastavku saradnje BiH i Evropske unije u borbi protiv terorizma i sprečavanja nasilnog ekstremizma.