Saopštenja za javnost

Sastanci ministra Nešića sa komesarom EU Lenarčičem i ministrom MUP-a Crne Gore Filipom Adžićem

23.3.2023

Službe zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini pokazale su spremnost i osposobljenost za pruzanje pomoći i u najtežim prirodnim nesrećama, konstatovano je na današnjem sastanku ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića sa komesarom EU za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Janezom Lenarčičem u Briselu.

Značajan doprinos tome je dala i Evropska unija kroz projekte opremanja i obuke koje su bile neophodne za prijem BiH u članstvo Mehanizma EU za civilnu zaštitu. Prošlogodišnjim prijemom u Mehanizam, otvorena su brojne mogućnosti za saradnju, opremanje, prijem i pružanje pomoći zemljama koje iskažu potrebu. 

Ministar Nešić i komesar Lenarčič su konstatovali da je u ovoj oblasti potrebno intenzivirati korištenje dostupnih fondova i mogućnosti, u cilju jačanja kapaciteta i spremnosti odgovora na sve vrste prirodnih katastrofa. 

Tokom posjete Briselu ministar Nešić se  sastao i sa ministrom unutrašnjih poslova Crne Gore Filipom Adžićem. Iskazan je obostrani interes i potreba za unaprijeđenje saradnje, posebno u borbi protiv prekograničnog kriminala i spriječavanja ilegalnih migracija. Takođe razgovarano je o saradnji policijskih agencija na povećanju bezbjednost građana i olakšavanja njihovog kretanja između dvije države.    

Takođe delegacija Ministarstva bezbjednosti BiH je posjetila Misiju BiH pri EU u Briselu. Tom prilikom ministar Nešić se informirao o radu Misije te pohvalio njihov doprinos u koordinaciji aktivnosti na ispunjavanju uslova i napretku BiH u EU integracijama.

 

 

4 FOTO GALERIJA