Saopštenja za javnost

Evropska unija donirala deset terenskih vozila Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH

22.3.2023

Evropska unija je danas u Sarajevu donirala Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH deset specijalizovanih terenskih vozila u vrijednosti od 725.000 konvertibilnih maraka. Vozila će se koristiti prvenstveno za obavljanje monitoring aktivnosti policijskih organa, za podršku zajedničkim operativnim akcijama u područnim uredima, ali i za suzbijanje neregularnih migracija, krijumčarenja migranata te drugih zadataka u sklopu efikasnog odgovora na migracijsku situaciju.

Šef Delegacije EU u BIH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, uručio je ključeve od 10 vozila direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsadu Viliću, uz prisustvo ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića, ministra za ljudska prava i izbleglice Sevlida Hurtića i šefice misije međunarodne organizacije za migracije (IOM-a) u BiH i podregionalne koordinatorice za Zapadni Balkan Laure Lungarotti.

“Drago mi je da smo u ovoj oblasti uspjeli ostvariti napredak. Usvojena je strategija, pojačani su kapaciteti za smještaj migranata koji dolaze i koji će nastaviti dolaziti u BiH i u narednom periodu. Pitanje migracija ostaje i njime moramo upravljati. Evropska unija će nastaviti podržavati BiH vlasti u unapređenju upravljanja migrantskim tokovima.” kazao je ambassador Sattler.

 “Moje opredjeljenje kao Ministra bezbjednosti jeste da BiH bude u Evropskoj uniji. Očekujem od svih policijskih agencija da rade u skladu sa zakonom, da profesionalno obavljaju svoj posao. “, rekao je ministar Nešić.

„IOM je ponosan što je posredovao jednoj ovako važnoj donaciji, uz podršku Evropske unije. Deset terenskih vozila omogućiti će službenicima veću mobilnost na terenu. Hvala službenicima Direkcije koji su aktivni u privremenim prihvatnim centrima, posebno ženama koje pružaju sigurnost i zaštitu ljudima u pokretu“ izjavila je Lungarotti.

„U proteklom periodu Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, u skladu sa raspoloživim mogućnostima, i u saradnji sa drugim nadležnim agencijama, poduzimala je sve raspoložive mjere i aktivnosti kako bi Bosna i Hercegovina što efikasnije odgovorila na postojeću migracionu situaciju, u prvom redu kroz ispomoć koju pružamo Graničnoj policiji za nadzor istočne granice. Posebno treba istaći učešće Direkcije u osiguravanju privremenih prihvatnih centara za smještaj migranata gdje pripadnici Direkcije pružaju fizičku zaštitu i aktivno doprinose sigurnosti i kvalitetu života korisnika i zaposlenih.

Ovo je do sada najveća pojedinačna donacija vozila kojom se podiže kapacitet sistema sigurnosti u BiH u borbi protiv različitih sigurnosnih rizika i prijetnji.

Na kraju, zahvaljujem se svima koji su omogućili da Direkcija dobije terenska vozila najviše klase, posebno delegaciji EU kao glavnom donatoru, IOM-u kao partneru te Ministarstvu sigurnosti koje je prepoznalo značaj i ulogu Direkcije.“, naveo je direktor Vilić.

 

 

3 FOTO GALERIJA