Saopštenja za javnost

Odvojeni sastanci ministra Nešića sa ambasadorima Republike Slovenije i Rumunije

21.2.2023

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić danas je imao odvojene sastanke sa ambasadorima Republike Slovenije Damijanom Sedarom i ambasadorom Rumunije u BiH Antonom Pacuretuom.

S obzirom da je nedavno preuzeo rukovođenje Ministarstvom bezbjednosti, ambasadori Sedar i Pacuretu su čestitali na imenovanju i zaželjeli uspjeh u budućem radu.

Na sastanku sa ambasadorom Slovenije fokus je bio na unaprijeđenju regionalne saradnje u oblasti bezbjednosti, posebno u borbi protiv ilegalnih migracija i trgovine ljudima.

Bosna i Hercegovina i Rumunija također imaju zajedničke bezbjednosne izazove, te je za njihovo rješavanje ključna efikasna i pravovremena saradnja policijskih agencija. Zbog toga je izražena obostrana spremnost ministra Nešića i ambasadora Pacuretua za unaprjeđenje odnosa u oblastima od zajedničkog interesa. 

Tokom sastanaka je razgovarano i provođenju preporuka EU i usvajanju evropskih standarda, te je ocijenjeno da  je važno nastaviti razmjenu iskustava i znanja u ovoj oblasti.

 

4 FOTO GALERIJA