Saopštenja za javnost

Predstavljanje NATO SPS programa - Zajedničkim istraživanjima do inovativnih rješenja u oblasti sigurnosti

17.1.2023

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i predstavnici NATO SPS programa - “Nauka za mir i sigurnost” organizirali su okrugli sto u Sarajevu na kojem su prezentirane mogućnosti za saradnju u okviru ovog programa.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti, eksperti NATO-a i predstavnici akademske zajednice u BiH. Mogućnosti saradnje u oblasti SPS programa predstavili su dr. Claudio Palestini i dr. Eyup Turmuz.

Ministar sigurnosti Selmo Cikotić je ukazao na važnost prepoznavanja i optimalnog iskorištavanja mogućnosti koje nudi NATO SPS program.

Ovaj program je i do sada korišten u Bosni i Hercegovini i ministar Cikotić je ukazao na posljednje projekte koji akademski stručnjaci iz BiH realiziraju u saradnji sa kolegama iz zemalja članica NATO-a.

Posebno je istakao regionalni NICS projekat kojim se unaprijeđuje sistem komandovanja i preglednosti situacija u vanrednim događajima koje zahtijevaju saradnju različitih institucija uz korištenje najnovijim tehnologija i softverskih rješenja.

Sistem je testiran tokom vježbi ali i u nekoliko stvarnih situacijama gdje se pokazao veoma korisnim u akcijama potrage i spašavanja.

“Zajedno trebamo biti puno aktivniji, istraživati i tražiti nova novativna rješenja za širok spektar izazova. Prije svega tu mislim na terorizam, CBRN izazove, kibernetiku posebno područje umijetne inteligencije, ali također i na teme koje rekao bih ponovno dobivaju na aktualnosti poput energetske i ekološke sigurnosti, hibridnih izazova, asimetričnih prijetnji pa sve do zaštite od prirodnih i drugih katastrofa”, kazao je Cikotić.   

Istaknuto je da istaražavnja i druge akademske aktivnosti u sklopu budućih SPS projekata trebaju biti usmjereni na jačanje općeg i specijalističkog znanja, razmijenu najboljih i razvijanje novih dobrih praksi, te pronalazak rješenja za još bolje i sinhroniziranije zajedničko djelovanje akademskog i javnog sektora po svim pitanjima značajnim za odbranu i sigurnost.

Naglašeno je da posebno treba težiti sinergiji djelovanja svih aktera usmjerenih na zajednički cilj a to je očuvanje stabilnosti i sigurnosti.

4 FOTO GALERIJA