Saopštenja za javnost

ODRŽAN SASTANAK U VEZI SA PROBLEMATIKOM UVOĐENJA IDENTIFIKACIJE KORISNIKA PRE-PAID KARTICA MOBILNIH TELEFONA

22.12.2022

Zajednički upravni odbor za zakonito presretanje telekomunikacija i načinu izvršavanja aktivnosti (ZUO), kojim predsjedava zamjenik ministra bezbjednosti, gospodin Nedeljko Jović, održao je sastanak sa Regulatornom agencijom za komunikacije BiH, na čelu sa direktorom gospodinom Draškom Milinovićem, a na kome su prisustvovali predstavnici Tužilaštva BiH i Suda BiH. Na sastanku je je razmatrana problematika uvođenja obavezne registracije pre-paid kartica mobilne telefonije i korisnika interneta.

Razlog za uvođenje identifikacije korisnika pre-paid kartica mobilnih telefona i korisnika interneta opravdan je i u direktnoj je vezi sa stanjem bezbjednosti države i njenih građana, jer vladanje bezbjednosnom situacijom i borba protiv teškog i organizovanog kriminala zahtjevaju brzu i efikasnu reakciju nadležnih organa, a što im otežava nemogućnost identifikacije počinilaca, koji u pripremi i prilikom izvršenja krivičnih dijela koriste pre-paid kartice, posebno u slučaju lažnih dojava o podmetnutim eksplozivnim napravama. Već duži niz godina sve policijske i bezbjednosne agencije u BiH i pravosudni organi zahtjevaju da se ova problematika riješi, kako bi se uspješnije suprotstavljali kriminalnim pojava i bezbjednosnim izazovima u društvu. 

Mogućnost identifikacije korisnika pre-paid kartica mobilne telefonije za koje se sumnja da su počinili krivična djela bilo bi od velikog značaja u početnim fazama istrage ili pribavljanju početnih saznanja o krivičnom djelu i počiniocu.

Na sastanku je iskazana potreba zajedničke saradnje svih institucija nadležnih za oblast telekomunikacija, policijskih, bezbjedonosnih agencija i pravosudnih organa na iznalaženju zakonskog rješenja za uvođenje registracije pre-paid kartica mobilne telefonije prilikom kupovine i korisnika interneta.