Saopštenja za javnost

Konferencija o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma u organizaciji OSCE-a, GIZ-a i Ministarstva sigurnosti BiH

16.12.2022

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Agencija za međunarodnu saradnju (GIZ) Savezne Republike Njemačke su zajednički organizovali dvodnevnu konferenciju na temu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, sa ciljem podizanja svijesti ključnih aktera o najrelevantnijim dešavanjima i izazovima.

Na konferenciji koja je okupila više od 80 učesnika iz 40 institucija, a koja je završena danas u Sarajevu, Edin Jahić, šef Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Ministarstva sigurnosti BiH, je rekao:

„Smatram da je ova konferencija od izuzetne važnosti za Bosnu i Hercegovnu, posebno za institucije i agencije koje su direktno usmjerene na sprečavanje pranja novca i finansiranja, s obzirom da je prošle sedmice počela nova MONEYVAL evaluacija Bosne i Hercegovine. Podsjećam da je Bosna i Hercegovina od 2015. godine do 2018. godine bila označena od FATF-a kao “država višeg stepena rizika u pogledu sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma”, a od EU od 2015. do 2020. godine. Listiranje je imalo političke, ekonomske i finansijske posljedice. U novom ciklusu evaluacije u odnosu na prethodne cikluse, puno veći naglasak je stavljen na efektivnu implementaciju preporuka FATF-a, na procjenu rizika i njihovo razumijevanje, kao i na njihov utjecaj na implementaciju općenitih mjera za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Zbog promjene FATF metodologije, u slučaju novog listiranja Bosne i Hercegovine od FATF-a, više neće biti dovoljne samo izmjene i dopune zakonskih rješenja u cilju ispunjavanja mogućeg Akcionog plana za Bosnu i Hercegovinu. Nova FATF metodologija zahtijeva primjenu izmjenjenih i dopunjenih zakonskih rješenja, što bi za posljedicu moglo imati duži vremenski rok za ispunjavanje uslova i provedbu Akcionog plana“.

Bakir Haverić, savjetnik GIZ-a, je podsjetio da je „djelotvoran sistem borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma od ključne važnosti kada su u pitanju izgledi BiH za članstvo u Evropskoj uniji“. Štaviše, on je još jednom potvrdio da će GIZ nastaviti da jača relevantne kapacitete bosanskohercegovačkih partnerskih institucija, putem Globalnog programa za borbu protiv nezakonitih finansijskih tokova.

Selma Zeković, šefica Sekcije za borbu protiv terorizma pri Misiji OSCE-a u BiH, je naglasila da „učešće širokog spektra aktera iz vladinog i privatnog sektora iz cijele BiH na ovoj konferenciji ilustruje stepen predanosti unapređenju okvira za sprečavanje pranja novca i borbu protiv finansiranja terorizma“. Ona je takođe ponovo potvrdila da će OSCE nastaviti da pruža podršku naporima usmjerenim ka povećanju kapaciteta BiH da otkrije i da se bori protiv pranja novca i finansiranja terorizma, kao i ka unapređenju nivoa usklađenosti sa odgovarajućim međunarodnim obavezama i standardima.