Saopštenja za javnost

Ministar Cikotić na Ministarskoj konferenciji Pompidou grupe – Novi pristup u borbi protiv trgovine drogama i rješavanja ovisnosti

14.12.2022

Ministri zemlja članica Pompidou grupe Vijeća Evrope obavezali su se da u naredne tri godine fokus stave na promoviranje održivih politika o drogama i ovisnostima u skladu s ljudskim pravima, zaštiti demokratskih društava rješavanjem ovisnosti, zaštiti prava osoba koje pripadaju ranjivim i rizičnim grupama, kao i smanjenje trgovine nedozvoljenim drogama.

Ovo su ključni prioriteti iz trogodišnjeg plana rada i Lisabonske deklaracije, usvojene na današnjoj Ministarskoj konferenciji Pompidou grupe Vijeća Evrope u Lisabonu, na kojoj učestvuje i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić.

Na sastanku ministara Pompidou grupe, koja predstavlja platformu za dijalog i međunarodnu saradnju u oblasti politike o drogama i ovisnostim, istaknuto je da se svijet suočava sa sve složenijom situacijom, koju karakteriše visoka dostupnost i veća raznolikost u obrascima konzumiranja droga.

Stoga je razgovarano o novim pristupima u rješavanju ovog izazova, usmjerenim na zaštitu javnog zdravlja, efikasnije i humanije odgovore na droge i rješavanje ovisnosti.

Ministar Cikotić je u svom obraćanju potvdio podršku Bosne i Hercegovine radu Pompidou grupe, istakavši važnost davanja pravog smjera nadležnim institucijama u suzbijanju ovisnosti.

“Spremni smo surađivati ​​sa svim našim kolegama u tom pogledu i razmjenjivati ​​najbolje prakse i znanja. Nadam se da će rad Pompidou grupe izvući ono najbolje od ljudi i donosilaca odluka u današnjem društvu i povezati djecu, porodice, škole i zajednice”, kazao je Cikotić.

 


3 FOTO GALERIJA