Saopštenja za javnost

U Željezari Ilijaš uništeno 2.490 komada oružja

22.11.2022

U Željezari Ilijaš danas je uništeno 2.490 komada prikupljenih i zaplijenjenih pušaka, pištolja i komada dijelova oružja i prateće opreme.

Akciju uništavanja organizuju Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Evropskom unijom u BiH, Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Centrom za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC).  

Ermin Pešto, predsjedavajući Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini  je istakao da se na ovaj način provodi jedan od ciljeva iz Akcionog plana za kontrolu malog i lakog naoružanja u BiH. 

Naglasio je da se od 2016.godine kroz ove aktivosti ukupno uništeno oko 25.000 komada i dijelova oružja. 

“Ovo je rezultat operativnog rada nadležnih policijskih agencija u BiH u borbi protiv zloupotrebe vatrenog oružja, a danas se uništava oružje koje je oduzeto kroz operatvni rad agencija na svim nivoima i za koje postoje pravosnažne sudske presude kao i oružje koje su građani dobrovoljno predali. Kroz ovu aktivnost šaljemo poruku da je neophodno smanjiti broj oružja u ilegalnom posjedu građana u cilju stvaranja sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini”, kazao je Pešto. 

Uništavanju oružja prisustvocvao je i Karel Lizerot, šef Sekcije operacija za pravosuđe i unutarnje poslove, migracije i reformu javne uprave u Delegaciji Evropske unije u BiH i Stephen Kinloch Pichat, zamjenik rezidentnog predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH .

Ovom akcijom se zajednički želi skrenuti pažnja na opasnosti koju višak oružja, kao i slabo osigurano i nezakonito posjedovano oružje, predstavljaju za svakodnevnu bezbjednost i sigurnost svih građanki i građana. U jugoistočnoj Evropi problem cirkulacije i proliferacije malog oružja i lakog naoružanja ne poznaje granice i kao takav zahtijeva zajednički odgovor na regionalnom nivou.  

 

4 FOTO GALERIJA