Saopštenja za javnost

Za veću sigurnost svih građanki i građana - akcija uništavanja prikupljenog i zaplijenjenog oružja

18.11.2022

Uništavanje 2.490 komada prikupljenih i zaplijenjenih pušaka, pištolja i komada dijelova oružja i prateće opreme će biti organizovano u ponedjeljak 21. novembra 2022. godine na lokaciji Željezare Ilijaš.

Akciju uništavanja organizuju Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Evropskom unijom u BiH, Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Centrom za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC).  

Medijima će biti omogućeno da snime proces uništavanja oružja i izjave učesnika u krugu Željezare Ilijaš, Bosanski put 215,  Ilijaš, u ponedjeljak 21. novembra 2022. godine sa početkom od 12:15 sati.   

Medijima će se obratiti:  

Ermin Pešto, predsjedavajući Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini  

Karel Lizerot, šef Sekcije operacija za pravosuđe i unutarnje poslove, migracije i reformu javne uprave, Delegacija Evropske unije u BiH  

Stephen Kinloch Pichat, v.d. rezidentni predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH  

Ovom akcijom se zajednički želi skrenuti pažnja na opasnosti koju višak oružja, kao i slabo osigurano i nezakonito posjedovano oružje, predstavljaju za svakodnevnu bezbjednost i sigurnost svih građanki i građana. U jugoistočnoj Evropi problem cirkulacije i proliferacije malog oružja i lakog naoružanja ne poznaje granice i kao takav zahtijeva zajednički odgovor na regionalnom nivou.  

Za više informacija možete kontaktirati:

Admir Malagić, portparol Ministarstva sigurnosti BiH, mail: glasnogovornik@msb.gov.ba, tel:     +387 61 350 717, faks:  +387 33 21 36 28.