Saopštenja za javnost

Prijem Ministarstva sigurnosti BiH povodom članstva BiH u Mehanizmu EU za civilnu zaštitu

10.11.2022

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine organiziralo je prijem povodom pristupanja Bosne i Hercegovine Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije. Svečanosti su prisustvovali predstavnici institucija sistema zaštite i spašavanja sa svih nivoa u BiH ali i partneri koji su dali doprinos u procesu ispunjavanja uslova za prijem u punopravno članstvo.

Ministar sigurnisti BiH Selmo Cikotić je u obraćanju naglasio da je potpisivanjem Sporazuma o članstvu u Mehanizmu za civilnu zaštitu Evropske unije, koji je obavljen 6. septembra 2022. godine,  Bosna i Hercegovina postala punopravna članica ovog Mehanizma i time stekla pravo apliciranja za finansijska sredstva putem projekata u oblasti zaštite i spašavanja. 

Kroz pristupanje ovom Mehanizmu,  Bosna i Hercegovina se pridružila velikom broju država, kojeg osim 27 članica EU čine Island, Norveška, Turska, Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija. Na taj način,  institucijama BiH koje su u sistemu zaštite i spašavanja  pruža se mogućnost pravovremenog odgovora na prirodne ili druge nesreće u situaciji kada se iscrpe resursi unutar Bosne i Hercegovine. 

"Važno je napomenuti, da su sve nadležne institucije u Bosni i Hercegovini dale pozitivno mišljenje na tekst samog Sporazuma i time pružile podršku ovom procesu. Na taj način je civilna zaštita potvrdila da je jedan od prvih segmenata organizacionog sistema Bosne i Hercegovine, koji je ušao u evropske integracije i time za jedan korak približio Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji", kazao je Cikotić.

Potpisivanjem Sporazuma o pristupanju Mehanizmu za civilnu zaštitu, stvorene su mogućnosti za saradnju sa drugim državama u osposobljavanju i educiranju kadrova, te mogućnost većih kvota za obuku stručnjaka, certificiranja pripadnika različitih službi, te komunikaciju, koordinaciju i bržu implementaciju standarda u oblasti civilne zaštite.  Sve države članice se obavezuju na razmjenu informacija, eksperata, najboljih praksi, koordiniranje zajedničkih operacija, podjelu resursa, kako bi se osigurao brži i efikasniji odgovor na katastrofe unutar, ali i izvan Evropske unije. 

Ministar Cikotić je istaksoda je i u izvještaju o napretku BiH za dobijanje kandidatskog statusa i članstva u EU naglašeno da je BiH u značajnoj mjeri unaprijedila sistem CZ-a i pokazala jasnu opredijeljenost u oblasti upravljanja katastrofama. 

Prisutnima se obratio i direktor Direkcije za civilnu zaštitu Hrvatske Damir Trut, koji je pidsjetio ba zajednički projekat Evropske unije, koji je providila CZ Hrvatske i asocijacija AZUR na ispunjavanju uslova za članstvo u Mehanizmu EU za CZ.

Svečanosti je prisustvovao premijer FBiH Fadil Novalić, predstavnici Delegacije EU u BiH, te civilnih zaštita RS, FBiH i Distrikta Brčko.

9 FOTO GALERIJA