Saopštenja za javnost

Sastanak Koordinacionog tijela za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini

13.10.2022

U Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine danas je održan je sastanak Koordinacionog tijelo za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini, prvi u novom sazivu koje je imenovalo Vijeća ministara BiH prošlog mjeseca.

Na sastanku kojim je predsjedavao ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, prezentirana je trenutna situacija u oblasti migracija, zaštiti granice i borbi protiv krijumčarenja i trgovine ljudima

Sastanku su prisustvovali direktor graničlne policije BiH Zoran Galić sa saradnicima, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darko Ćulum, direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić, pomoćnici ministra sigurnosti u sektorima za migracije i azil, sekretarka Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i pomoćnik ministra za međunarodno-pravne i konzularne poslove Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Istaknuto je da je trenutna situacija u oblasti migracija je ocijenjena zadovoljavajućom, kako sa aspekta sigurnosti tako i smještajnih kapaciteta. Trenutno se u prihvatnim centrima nalazi oko 3.000 migranata. Od početka ovog mjeseca smanjen je i broj ilegalnih ulazaka u BiH, koji je bio povećan tokom avgusta i septembra.