Saopštenja za javnost

Obilježen Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

13.10.2022

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa – 13. oktobra, organiziran je okrugli sto na kojem su predstavljeni ključni nalazi Srednjoročne procjene provedbe Sendai okvira u BiH.

Prisutnim su se obratili ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Dr. Ingrid Macdonald i ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini Daniel Hunn.

"Bosna i Hercegovina je prijemom u Mehanizam za civilnu zaštitu EU, postala dio Evropskog koncepta sistema zaštite i spašavanja što daje nove inpute i obavezuje nas da razvijamo sistem u skladu sa standardima i procedurama koje se primjenjuju u ostalim zemljama članicama Mehanizma.

Iz tih razloga posebno mi je zadovoljstvo učestvovati u današnjem događaju na kome se predstavlja „Srednjoročni izvještaj Bosne i Hercegovine o implementaciji Sendai okvira“, koji je još jedan važan korak za sistem zaštite i spašavanja, jer će Bosna i Hercegovina biti među prvim zemljama u regiji, a možda i šire koja je podnijela Izvještaj o implementaciji okvira za smanjenje rizika od katstrofa za period 2015-2022. godina", kazao je Cikotić.