Saopštenja za javnost

Ministar Cikotić na Migracijskoj konferenciji ICMPD-a u Beču

11.10.2022

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić učestvovao je danas na Migracijskoj konferenciji u Beču, u organizaciji Međunarodnog centra za razvoj migracionih politika (ICMPD). Ovogodišnja Bečka konferencija fokusirana je na novonastalu situaciju izazvanu ratnim sukobima i razmjenu mišljenja o uzrocima međunarodnih migracija, te odgovoru vlada, međunarodnih organizacija i civilnog društva na ove izazove.

Govornici na visokoj razini i ključni donositelji odluka govorili su o utjecaju trenutnih sukoba, regionalnoj nestabilnosti, instrumentalizaciji migracija, klimatskim promjenama i utjecaju nedostatka radne snage nakon pandemije COVID-19 na prekogranično kretanje ljudi.

Ministar Cikotić je učestvovao na panelu o upravljanju migracijama u trenutnim turbulentnim vremenima i odgovoru Evrope na ove izazove. Naglašeno je da Evropa proživljava najizazovnije razdoblje u novijoj historiji, od instrumentalizacija na vanjskim granicama EU-a do posljedica agresije protiv Ukrajine i trenutne dinamike migracija i raseljavanja.

Predstavivši trenutnu situaciju u oblasti migracija u BiH, koja je zahvaljujući poduzetim mjerama ocijenjena veoma povoljnom, ministar Cikotić je iznio i ključne prioritete u budućem djelovanju Ministarstva i nadležnih agencija u upravljanju migracijama.

Tokom konferencije planiran je niz susreta delegacije BiH sa visokim zvaničnicima iz EU i međunarodnih organizacija.

 

3 FOTO GALERIJA