Saopštenja za javnost

Bosna i Hercegovina je od danas članica Mehanizma Evropske unije za civilnu zaštitu

6.9.2022

Bosna i Hercegovina od danas je punopravna članica Mehanizma Evropske unije za civilnu zaštitu. Ovaj važni sporazum danas u Sarajevu su potpisali ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić i komesar Evropske unije za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

Potpisivanjem Sporazuma između BiH i EU o članstvu u Mehanizmu EU za civilnu zaštitu, civilna zaštita postaje još jedan segment sigurnosnog sistema u BiH koji ulazi u evropske asocijacije.

"Svi u Bosni i Hercegovini su dosta radili u proteklom periodu, kako bi se ispunili svi uvjeti i Bosna i Hercegovina postala članica Mehanizma. Siguran sam da će nadležne institucije u BiH u oblasti civilne zaštite nastaviti uspješno raditi i sarađivati sa drugim članicama Mehanizma i biti pouzdan partner u provođenju aktivnosti zaštite i spašavanja", kazao je ministar Cikotić.

Od danas se naša država priključuje zajednici koju uz 27 članica EU čine i Island, Crna Gora, Norveška, Srbija, Sjeverna Makedonija i Turska.

Komasar Lenarčič je istakao da potpisivanje ovog sporazuma dokaz da se može raditi brzo i efikasno kada postoje volja i interes. Naglasio je da je Mehanizam EU za civilnu zaštitu simbol solidarnosti i uzajamne pomoći članica EU, članica Mehanizma, pa i trećih država.

Punopravnim članstvom, BiH postaje ravnopravna država učesnica u Mehanizmu i može da prima i pruža pomoć drugima, dodao je Lenarčić.

 

3 FOTO GALERIJA