Saopštenja za javnost

Obnovljena i fasada na bivšem Đačkom domu Borići u Bihaću

21.7.2022

Zgrada bivšeg Đačkog doma Borići u Bihaću u potpunosti je obnovljena i migranti iz najugroženijih kategorija u mnogo boljim uslovima će dočekati predstojeću zimu. Unutrašnjost objekta ranije je rekonstruisana i opremljena za boravak migrantskih porodica, a danas je obilježen i završetak radova na vanjskoj fasadi.

Ceremoniji u Bihaću danas je prisustvovao predstavnik Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine Saša Kecman, predstavnik Delegacije EU Simone Guerrini, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i šefica IOM-a Laura Lungarotti. 

Istaknuta je važnost ovakvih projekata kako za migrante koji borave u privremenom prihvatnom centru Borići tako i za lokalnu zajednicu. Osim što je u potpunosti izvršena sanacija ovog devastiranog objekta, nakon prestanka potrebe za smještaj migranata isti će nastaviti koristiti lokalna zajednica za svoje potrebe.

Kecman je istakao da će Ministarstvo sigurnosti BiH, zajedno sa međunarodnim partnerima, nastaviti da podržava projekte obnove infrastrukture i jačanja lokalnih zajednica, posebno onih koje su bile najviše pogođene migrantskom krizom. Buzar se zahvalio lokalnim vlastima u USK za uspješnu saradnju i podršku u upravljanjuju migracijama, kao i međunarodnim partnerima, prvenstveno EU koja daje najveću finansijsku pomoć za ovu namjenu. 

Zahvaljujući ovakvoj saradnji u posljednje dvije godine migrantska situacija je znatno poboljšana, što je posebno vidljivo na području USK.

 

4 FOTO GALERIJA