Saopštenja za javnost

Uspješna saradnja BiH i Češke - Obuka ronilaca za podvodno deminiranje

20.6.2022

Uspješna saradnja Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Češke nastavljena je i ove godine obukom ronilaca iz BiH za podvodno deminiranje.

Protekle sedmice sedam ronilaca iz Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske završili su certificiranu obuku u Komiži, a ove sedmice nastavljena je obuka za devet pripadnika Federalne uprave civilne zaštite.

Obuke se izvode na osnovu Memoranduma o razumijevanju o ekspertnoj pomoći u uklanjanju minsko eksplozivnih sredstava iz vodenih tokova u BiH između Ministarstva sigurnosti BiH i MUP-a Češke.

Predstavnici Sektora za zaštitu i spašavanje prisustvovali su dijelu izvođenja obuke, a aktivnost u Komiži je iskorištena za razgovor sa predstavnicima Češke Policije o nastavku saradnje i narednoj operativnoj akciji koja će biti realizirana na lokalitetu Bosanskog Broda.

Projekat je koncipiran tako da se u toku jedne godine provedu dvije zajedničke akcije pronalaska i uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava iz vodenih površina u Bosni i Hercegovini kao i dvije obuke ronilačkih timova entitetskih uprava civilne zaštite.

Navedene aktivnosti će biti nastavljene i u 2023. godini.

 

 

4 FOTO GALERIJA