Saopštenja za javnost

Radionica o koordinaciji praksi komuniciranja u nesrećama

8.6.2022

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u saradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini organiziralo je dvodnevnu radionicu “Koordinacija praksi komuniciranja u nesrećama”.

Na radionici učestvuju predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva odbrane BiH, entitetskih uprava civilne zaštite, Odjela za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH i kantonalnih uprava civilne zaštite Bosanko-podrinjskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Imajući u vidu značaj razmjene informacija između ključnih aktera koji učestvuju u svim fazama djelovanja u slučaju prirodnih ili drugih nesreća, cilj radionice je sagledati način rada i postupanja sa medijima, prezentirati dobre prakse i predložiti određene aktivnosti koje bi poduzele nadležne institucija u Bosni i Hercegovini po ovom pitanju u narednom periodu.

Radionicu je otvorio Idriz Brković, šef Odsjeka za strateško planiranje, mjere zaštite i spašavanja u Sektoru za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH i Željka Šulc, glasnogovornica Misije OSCE u BiH.

U svom obraćanju Brković je istakao zahvalnost OSCE Misiji u Bosni i Hercegovini na velikom doprinosu u razvoju sigurnosnog sektora, a u okviru toga i sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini.

Konstatirano je da su kroz zajedničku saradnju u proteklom periodu realizirane značajne aktivnosti koje su rezultirale boljom pripremljenošću struktura zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini za reagiranje u slučaju prirodnih ili drugih nesreća.

Napomenuo da je koordinacija i komunikacija tokom nesreća od krucijalnog značaja kao i način prezentiranja onoga što se desilo, što se radi i šta se poduzima medijima i široj javnosti.

Glasnogovornica Misije OSCE-a u BiH Željka Šulc je istakla da ova organizacija pridaje veliki značaj jačanju sistema zaštite i spašavanja na svim nivoima vlasti u BiH.

"Naša podrška, uključujući i ovu radionicu, uvijek ima za cilj promoviranje sistemskih napora koji vode dugoročnom jačanja sistema pripravnosti za upravljanja nesrećama kada se one dese, uključujući i kapacitete i kapacitete za uklanjanje i ublažavanje njihovih posljedica", istakla je Šulc.

Moderator radionice je novinarka Sanela Dujković