Saopštenja za javnost

BiH upućuje oficira za vezu BiH pri EUROPOL-u u Den Hagu

20.5.2022

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač potpisali su danas Sporazum o upućivanju oficira za vezu BiH pri EUROPOL-u u Den Hagu.

Ministar Cikotić je čestitao ministru Draganu Lukaču i oficiru za vezu sa Europolom Aleksandru Stjepanoviću i rekao da je ovo još jedna od važnih karika u lancu uspješnih  i korisnih poteza koje sigurnosne strukture u BiH čine, kako za unutrašnju sigurnost tako i za međunarodnu saradnju. Dodao je da će uskoro biti uspostavljena Zajednička kontakt tačka za saradnju sa Europolom.

Ministar Lukač je rekao da je na ovaj način napravljen jedan veliki iskorak i otvorena nova vrsta saradnje koja će pomoći u sprovođenju međunarodnih akcija i saradnji sa svim evropskim policijskim agencijama.
On je podsjetio da je u Ministarstvu sigurnosti BiH, obezbjeđen prostor u kojem će biti Zajednička kontakt tačka, te da se nada da će biti preduzeti koraci kojima će se uspostaviti Zajednička kontakt tačka, u skladu sa potpisanim i ratifikovanim Sporazumom.

Imenovani oficir za vezu s Europolom Aleksandar Stjepanović se zahvalio ministrima na odabiru i podršci, te dodao da njegovim odlaskom u sjedište Europola sve policijske agencije dobijaju priliku da učestvuju u zajedničkom radu i korišćenju alata u borbi protiv najtežih oblika organizovanog kriminala, kao i pristupe analitičkim projektima Europola i bazama podataka Europola, forenzičkim centrima i slično.