Saopštenja za javnost

Sastanak Cikotića sa Vassilisom Maragosom – Unaprijeđenje saradnje BiH i EU u oblasti sigurnosti

19.5.2022

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić sastao se danas sa Vassilisom Maragosom, šefom Jedinice za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, pri Evropskoj službi za susjedstvo i pregovore o proširenju. Razgovarano je o sigurnosnim izazovima te budućoj saradnji BiH i Evropske unije.

Ministar Cikotić je informirao Maragosa o mjerama koje se poduzimaju za efikasnije upravljanje migracijama u BiH. Istako je da je situacija u ovoj oblasti u BiH znatno poboljšana, a da je Ministarstvo sigurnosti BiH pripremilo i strateške dokumente i definiralo dugoročne prioritete, koji uključuju povećanje efikasnosti kontrole državne granice, efikasnije upravljanje nezakonitim migracijama i efikasniju borbu protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima.

Jedan od važnih oblika saradnje između BiH u EU u oblasti sigurnosti odvija se putem EUROPOL-a. Stoga su predstavljene dosadašnje aktivnosti na uspostavljanju Kontakt tačke Bosne i Hercegovine za saradnju sa EUROPOL-om.

Također, razgovarano je i o drugim sigurnosnim izazovima, prvenstveno cyber sigurnosti i borbi protiv cyber kriminala u BiH.