Saopštenja za javnost

Ministar Cikotić na ministarskom sastanku zemlja SEECP u Atini – Evropa izložena sigurnosnim izazovima bez presedana zbog agresije na Ukrajinu

5.5.2022

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić učestvovao je u Atini na sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja članica Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) na kojem je razgovarano o unaprijeđenju saradnje u oblasti sigurnosti.

Naglašeno je da su regija i Evropa u cjelini izložene sigurnosnim izazovima bez presedana zbog agresije na Ukrajinu i njezinih implikacija na unutarnju sigurnost regije.

Zbog toga su se ministri u usvojenoj zajedničkoj deklaraciji obavezali na intenziviranje saradnje u cilju jačanja borbe protiv organiziranog kriminala i zajedničkom pristupu u razbijanju kriminalnih mreža. Posebna pažnja posvet će se suzbijanju cyber napada, trgovine drogama i krijumčarenja kroz našu regiju.

Dogovoreno je i proširenje koordinacije u pogledu sigurnosnih prijetnji koje su pogoršane zbog rata u Ukrajini, s naglaskom na trgovinu ljudima, seksualno iskorištavanje žena/djece i potencijalne aktivnosti trgovine vatrenim oružjem. Ministri unutrašnjih poslova regiona naglasili su i potrebu jačanja saradnje u sprječavanju ilegalnih migracija.

 

                                    

3 FOTO GALERIJA