Saopštenja za javnost

Regionalna Follow up konferencija o readmisiji u Sarajevu

30.3.2022

Dvodnevna Regionalna Follow up konferencija o readmisiji u organizaciji MARRI RC i Hilfswerk International, zajedno sa partnerskom organizacijom Udruženjem HAJDE, otvorena je danas u Sarajevu uz uvodna obraćanja direktora Regionalanog centra Regionalne Inicijative za migracije, azil i izbjeglice (MARRI RC) Saška Koceva, pomoćnika ministra sigurnosti BiH Samira Rizve, ambasadorice Austrije u Bosni i Hercegovini Ulrike Hartmann i regionalne direktorice Hilfswerk International za Balkan Suzane Jašarević.

U svom obraćanju Rizvo se zahvalio MARRI Regionalnom Centru i Hilsfwerk International na odabiru Bosne i Hercegovine, odnosno Sarajeva za mjesto održavanja konferencije o readmisiji te izrazio posebno zadovoljstvo da je skup posvećen ovoj važnoj i aktualnoj temi. 

Na prvoj Regionalnoj konferenciji o readmisiji održanoj u Ohridu, u oktobru 2021. godine, predstavnici MARRI učesnica ukazali su na potrebu regionalne koordinacije s međunarodnim partnerima kako bi se otvorio dijalog sa zemljama porijekla i intenzivirale aktivnosti na stvaranju pravnog okvira za saradnju s tim zemljama.

Na konferenciji u Sarajevu razmatrane su mogućnosti regionalnog pristupa u oblasti repatrijacije i mogućnostima zajedničkog angažmana uz podršku međunarodnih partnera u postizanju sporazuma o readmisiji sa zemljama porjekla migranata.

Istaknuta je važnost postojanja i primjene efikasnih politika povratka, readmisije i reintegracije, kao ključnih komponenti dobrog upravljanja migracijama.

„Regionalna saradnja u oblasti readmisije je u interesu zemalja Zapadnog Balkana, Evropske unije, ali i u interesu zaglavljenih migranata koji imaju nepredvidivu budućnost i izloženi su različitim rizicima“ rekao je direktor Kocev u obraćanju.

Ambasadorica Hartmann je istakla važnost regionalne saradnje u rješavanju migracijskih izazova. Također, ova konferencija je ocijenjena kao važan korak u razmjeni iskustava i prezentiranju dobrih praksi vladinih i međunarodnih nevladinih organizacija, upoznavanju o saradnji sa zemljama porijekla, kao i mogućnostima za podršku i olakšavanja procesa readmisije.

„Činjenica je da su se sastali ključni akteri za ovu temu, sa područja zapadnog Balkana i iz EU,  te time produbili svoje veze, saradnju i saznanja o aktuelnim problemima readmisije relevantne za smanjenje iregularnih migracija prema EU“, naglasila je Jašarević.

Konferencija se organizuje u sklopu projekta „Smanjenje neregularnih migracija u EU putem jačanja kapaciteta struktura povezanih sa migracijama na zapadnom Balkanu“, a koji finansiraju Fond za azil, migracije i integracije i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Austrije i implementiraju Hilfswerk International zajedno sa partnerom Udruženjem HAJDE. 

4 FOTO GALERIJA