Saopštenja za javnost

Regionalni koordinacioni sastanak u oblasti suzbijanja trgovine ljudima i krijumčarenja migranata

24.3.2022

Predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH učestvovali su danas na Regionalnom koordinacionom sastanku u oblasti suzbijanja trgovine ljudima i krijumčarenja migranata u mješovitim migracijskim tokovima, koji je u organizaciji Međunarodne organizacije za migracije - IOM održan u Budvi, uz podršku Ministarstva inostranih poslova Danske.

Razgovarano je o ključnim izazovima u ovoj oblasti između predstavnika nadležnih institucija Zapadnog Balkana te razmjenjene informacije i najbolja iskustava u borbi protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata.

Sastanku su iz Ministarstva sigurnosti BiH prisustvovali Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti i Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, savjetnik ministra Saša Kecman, te Rade Kovač, načelnik Sektora za operativnu podršku u Službi za poslove sa strancima BiH.

Pomoćnik Rizvo je u svom izlaganju dao kratak presjek trenutnog stanja u oblasti trgovine ljudima i krijumčarenja migranata te predstavio i bazu podataka za upravljanje slučajevima trgovine ljudima i skrining alat za proaktivnu identifikaciju žrtava trgovine ljudima. Ova baza podataka je od strane predstavnika susjednih zemlja ocijenjena veoma korisnom te da bi takva rješenja mogla pomoći i u radu njihovih institucija. b